Hvordan energieffektive døre kan sænke dine varme- og køleomkostninger

At installere energieffektive løsninger, såsom døre og vinduer, i dit hjem kan resultere i betydelige varme- og køleomkostninger. Derfor kigger denne artikel ned i dette emner, som kan være til stor gavn for dig som boligejer.

At kunne have en god temperatur i dit hjem, uden at du skal betale en formue for det, er perfekt. Uden varme vil du fryse om vinteren, men med for meget varme om sommeren vil du komme til at svede og have brug for koldere temperaturer. At have den rette temperatur og ikke have for meget af det ene eller det andet, kan eksempelvis energieffektive døre hjælpe med. Derudover er det også døre, som er med til at give dig en mere bæredygtig løsning for miljøet, men som også spare dig penge hver måned på dine regninger. Hvis du gerne vil blive klogere på dette, så læs med i denne artikel.

Hvad er energieffektive døre helt præcist?

Energieffektive døre er døre, hvis formål er at minimere energiforbruget i et hjem og derved få mere ud af den allerede brugte energi, varme eller nedkøling. Om sommeren er det et spørgsmål om ikke at lade varme komme ind, men at benytte sig af den “varme”/kulde, der er indendørs, som skaber det perfekte indeklima. Om vinteren er det dog en anden sag, for her handler det om at holde mere på varmen indenfor, så den ikke siver ud, og kulde kommer ind. Dette sparer dig mange penge i løbet af sommeren og vinteren, når du ikke hele tiden skal skrue op og ned for blandt andet varmen i dit hjem.

Stærke materialer udgør funktionen

Det er typisk døre, der er lavet af specielle materialer og teknikker, som gør dem bedre, stærkere og tykkere end almindelige døre, men disse energieffektive døre behøves ikke at være dyre. Man kan sagtens finde billige døre, som har rigtig gode energieffektiviteter, og som endda kan være lavet af flere lags kvalitetsmaterialer, såsom træ, glasfibre og stål, kombineret med isolerende materialer som isolerende skum.

Det er dette, som er med til at mindske omkostninger ved varme og køling, så den perfekte temperatur holdes indendøre – og det kan du få i billige energieffektive døre, så du ikke skal investere en formue.

Hvordan en energieffektiv dør forbliver energieffektiv

Gid at alle de ting, du købte, varede for evigt. Men sådan er det desværre ikke, hvilket også gælder for energieffektive døre – og for den sags skyld energieffektive vinduer. Energieffektive løsninger skal også behandles godt og vedligeholdes korrekt, for at du kan få det maksimale ud af dem på sigt.

Professionel installation sikrer en god løsning

Professionel installation af en ny, energieffektiv dør betyder, at det er en rigtig god ide, hvis du lader en professionel sætte din nye, energieffektive dør op. Ikke kun for at få det maksimale ud af en energieffektiv dør fra starten af, men også for at være sikker på, at du får de rette tips go tricks med til, hvordan du passer bedst på den. Med en professionel installation sikres du, at døren passer og sidder korrekt, men du vil også blive vist, hvor døren skal have sin kærlige hånd, så du løbende kan vedligeholde den.

På den anden side kan man sige, at det værste, der sker, hvis ikke døren bliver monteret korrekt, er, at den får en dårlig ydeevne og ikke reducerer eksempelvis økonomiske besparelser på dine regninger.

Vedligeholdelse er vigtigt for at sikre minimale omkostninger

En ting er, at det koster dig penge på ny at få udskiftet din dør, hvis den går i stykker, fordi du ikke har vedligeholdt den. Men noget andet er, at en ødelagt eller ikke velholdt dør ikke fungerer optimalt, så du kan spare varme- og køleomkostninger i dit hjem. Derfor er det hamrende vigtigt, at du gør det, som en professionel har fortalt dig, du skal gøre, når du skal vedligeholde din dør.

Kan du ikke helt huske, hvad han/hun har sagt, så kommer her nogle enkelte, smarte tricks:

  • Tjek lister og hængsler: Start med at tjekke, om nogle af dørens lister eller hængsler er blevet beskadiget eller slidte. Hvis det er nødvendigt at udskifte dem grundet slemme skader, kan du enten gør det selv eller få en professionel til det. Hvis ikke du har erfaringer med det selv, kan det være anbefalingsværdigt at benytte sig af en professionel. Dermed er du sikker på, at døren har sin fortsatte energieffektivitet og fungerer korrekt.
  • Tjek døren for revner, sprækker e.l.: Noget, der også er vigtigt, er at tjekke døren for eventuelle skader – ikke listerne eller hængslerne. Her er der tale om selve døren. Ved at opdage eventuelle skader, såsom revner eller sprækker, i tide, kan du minimere, at de bliver værre, således døren ikke bliver utæt. Overvej igen her at tale med en professionel, hvis skader er opstået, så de kan udbedres korrekt.
  • Tjek om døren åbner og lukker korrekt: Du vil meget nemt kunne høre eller se, om en dør lukker og åbner korrekt. Åbner og lukker den ikke korrekt, jamen så er den ikke korrekt monteret, og så fungerer den ikke optimalt. Dette skal udbedres hurtigst muligt, da det også gør døren mindre tyverisikker.

Hvis ikke de tre ovenstående punkter er fikset, gennemgået eller udfærdiget, så din energieffektive dør fungerer ordentligt, kan du risikere at betale mere for din el-, varme- og køleregning end nødvendigt. Hvis din energieffektive dør – sammen med dine energieffektive vinduer – fungerer optimalt, så vil du inden længe kunne se og mærke en forskel på dine omkostninger til el, varme og nedkøling.

Du kan også læse om andre måder at energibespare i dit hjem gennem blandt andet energieffektive vinduer, den rette energikilde til opvarmning af dit hjem og meget mere hos Energistyrelsen. Dermed kan du opnå endnu flere besparelser.